kATARAKT

 

Gözün saydam lensi bulanıklaştığında katarakt gelişir. Nedeni iyi bilinmemektedir. Bazen ailesel eğilim vardır. Bazen göz travmasından sonra gelişir.

Bazı katarakt tipleri yavaş, bazıları hızlı gelişir. Görme bozulmamışsa ameliyat gerekmez. Okumayı, araba kullanmayı, veya kişinin günlük yaşantısını sürdürmesini engelliyorsa ameliyat düşünülmelidir. Katarakt laser ile çıkarılamaz. Ameliyat gerekir. Ancak oftalmik laser ameliyattan sonra lens kapsülünün kesifleşmesinde kesifliği aşmak için kullanılabilir.

Katarakt her yaştan hasta grubunda çıkabilir. Sonuçlar genelde mükemmeldir. Hatta katarakt ameliyatı en sık olan cerrahidir. Sıklıkla katarakt ameliyatı hastaneye yatmadan yapılır. Yatsa da kısa süre kalır. Bir çok hasta ameliyat gününde kalkıp dolaşabilir. Kesifleşmiş lens çıkarıldığında hastanın yakını görebilmesi için kırıcı bir güç kullanılmalı. Özel katarakt gözlükleri, kontakt lensler ve intraoküler lensler bunun için kullanılır. Bu önlemlerden sonra hastanın görme derecesi retinanın sağlamlığına bağlıdır.


Opr.Dr. Hüseyin ENGİNSOY